Τι νερό πίνουμε;

Το νερό μολύνεται με παθογόνα μικρόβια, χημικά υπολείμματα, βαρέα μέταλλα και άλλα σωματίδια. Η κατανάλωση μολυσμένου νερού από παθογόνους μικροοργανισμούς μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες, δυσεντερίες, διάρροιες και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις, ορισμένες φορές μοιραίες. Η μακροχρόνια κατανάλωση νερού που περιέχει επικίνδυνες τοξικές ουσίες οδηγεί σε σοβαρές οργανικές βλάβες.

  • Επίγεια και υπόγεια ύδατα επιμολύνονται από φυτοφάρμακα γεωργικών καλλιεργειών, βιομηχανικά απόβλητα, απορρίμματα, διαρροές λυμάτων, όξινη βροχή κ.ά.
  • Το νερό που μεταφέρεται μέσω πεπαλαιωμένων και διαβρωμένων δικτύων ύδρευσης μπορεί να ρυπανθεί από λάσπες, μέταλλα σωληνώσεων κ.ά.
  • Χημικά που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του νερού βρύσης, π.χ. χλώριο, ενοχοποιούνται για την πρόκληση προβλημάτων υγείας.
  • Οι πλαστικές φιάλες νερού περιέχουν χημικά τα οποία μπορεί να «μεταναστεύσουν» στο νερό και από εκεί να περάσουν στον οργανισμό μας.
  • Αν το νερό που θα τρέξει από τη βρύση ή ανοιχτεί η συσκευασία του δεν καταναλωθεί άμεσα, τότε ώρα με την ώρα αυξάνεται το μικροβιακό φορτίο του.

Είναι ασφαλής η χλωρίωση του νερού βρύσης;

Το χλώριο χρησιμοποιείται στο νερό ως απολυμαντικό έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Η χλωρίωση γίνεται σε 24ωρη βάση και με τέτοιον τρόπο που πάντα παραμένει μια μικρή ποσότητα χλωρίου στο νερό. Αυτές οι μικρές ποσότητες, που μέρος τους καταλήγει τελικά στον οργανισμό μας, θεωρούνται ασφαλείς καθώς εξουδετερώνονται από το σάλιο και τα γαστρικά υγρά. Παρ’ όλα αυτά, όταν το χλώριο προσλαμβάνεται σε υπερβολικές ποσότητες και συχνά, π.χ. επειδή το νερό είναι υπερχλωριωμένο, τότε μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του λάρυγγα και του στομάχου, προβλήματα στο γαστρεντερικό, σκλήρυνση των αρτηριών, οιδήματα, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, προβλήματα στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη κ.ά.

Το νερό της βρύσης είναι θολό;

Συγκρίνετε το νερό που βγαίνει από τη δική σας βρύση με το νερό της βρύσης κάποιου γειτονικού σπιτιού. Αν το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στη βρύση σας, τότε μάλλον έχετε πρόβλημα στις σωληνώσεις και πρέπει να ελεγχθούν. Ειδάλλως οφείλεται σε πρόβλημα του κεντρικού δικτύου διανομής νερού, π.χ. σε εργασίες συντήρησης. Σε κάθε περίπτωση περιμένετε για τουλάχιστον μία ώρα και κατόπιν αφήστε τη βρύση να τρέξει για μερικά λεπτά. Αν το πρόβλημα δεν αποκατασταθεί, επικοινωνήστε με την εταιρεία παροχής και μην καταναλώσετε το νερό!

Προσοχή! Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαυγές. Κατανάλωση θολού νερού μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς αν υπάρχει θολότητα η απολύμανσή του δεν γίνεται αποτελεσματικά.

Να χρησιμοποιήσω φίλτρο καθαρισμού ή όχι;

Η επιλογή ενός πιστοποιημένου και αξιόπιστου φίλτρου οικιακής χρήσης, είτε με τη μορφή δοχείου είτε συνδεδεμένο απευθείας με το κεντρικό δίκτυο, αποτελεί μια ενδεδειγμένη επιλογή περαιτέρω καθαρισμού και βελτίωσης της ποιότητας του νερού, εφόσον όμως γίνεται σωστή συντήρηση και έγκαιρη αλλαγή του, σύμφωνα με όσα ορίζει ο κατασκευαστής – ειδάλλως ο κίνδυνος επιμόλυνσης του νερού από τα κατάλοιπα που έχουν απομείνει στο φίλτρο αυξάνεται σημαντικά.

Αν ψάχνετε για πιστοποιημένες λύσεις φιλτραρίσματος νερού τότε επικοινωνήστε μαζί μας.

X